Kinderen en echtscheiding

Ik wil scheiden, en de kinderen dan?

‘Bij 56% van de echtscheidingen zijn kinderen betrokken. Jaarlijks zijn 34.650 kinderen betrokken bij een echtscheiding.’[1]

Huisje, boompje, beestje, het ideale plaatje. Maar wat als een van u, of u beiden, aangeeft niet meer samen verder te willen?

In het vorige artikel over scheiden bleek al dat er heel wat zaken geregeld dienen te worden wanneer de relatie eindigt. Indien u samen echter kinderen heeft die jonger dan 18 jaar zijn, dient u bijzondere afspraken te maken over de verzorging en opvoeding van de kinderen na het verbreken van de relatie. Deze afspraken legt u vast in een ouderschapsplan. Gehuwde ouders dienen zonder meer een ouderschapsplan op te stellen indien zij minderjarige kinderen hebben. Het maakt voor hen niet uit of zij al dan niet gezamenlijk het gezag over die kinderen hebben. Ouders die niet getrouwd zijn, dienen een ouderschapsplan op te stellen indien zij gezamenlijk het gezag hebben over hun minderjarige kind(eren).

Aantal echtscheidingen en kinderen grafiek

Het ouderschapsplan

Ouders kunnen in een ouderschapsplan eigenlijk zo veel en zo uitgebreid afspraken maken als zij zelf willen. In het ouderschapsplan dienen in elk geval afspraken te worden opgenomen over de volgende drie onderwerpen:

 • de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken (zorgregeling) of de wijze waarop de ouder waar de kinderen niet verblijven contact heeft met de kinderen (omgangsregeling);
 • de wijze waarop de ouders elkaar informeren en raadplegen over belangrijke dingen in het leven van hun kinderen;
 • de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen (de alimentatie).

In de praktijk worden over de volgende onderwerpen afspraken in het ouderschapsplan vastgelegd:

 • dagelijkse zorg voor de kinderen (waar verblijven ze, wie verzorgt ze wanneer, wie haalt en brengt ze, wat eten ze, wat drinken ze en welke huisregels gelden er);
 • school;
 • sport;
 • medische zorg;
 • vakanties
 • bijzondere dagen (vakanties, verjaardagen, feestdagen etc.);
 • financiën (alimentatie, spaarrekening(en) etc.);
 • communicatie tussen ouders;

De rechter zal vervolgens toetsen of in het ouderschapsplan dat de ouders hebben opgesteld de belangen van het kind voldoende worden behartigd.

Het is erg belangrijk dat een ouderschapsplan met veel zorg wordt opgesteld en dat u zich laat bijstaan door een deskundige. De bovenstaande lijst met onderwerpen is slechts een greep uit de onderwerpen waarover ouders afspraken kunnen maken. Wij geven u graag volledige informatie over het opstellen van een ouderschapsplan. Vanuit onze ervaring helpen wij u graag bij het opstellen van uw ouderschapsplan.

Neem vrijblijvend contact op met ons kantoor!

[1] http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=60060ned&D1=0-23,147-153&D2=0,4,9,14,18-19&HDR=G1&STB=T&CHARTTYPE=1&P=T&VW=T.

Wilt u meer weten?

Vraag het onze professionals.

mr. G.L. Brokking – van Alphen, Advocaat.

Neem contact op
 

Meer weten over betrokken kinderen?

Op onderstaande website(s) kunt u terecht voor informatie over dit onderwerp.

 

www.verenigingfas.nl

www.mfnregister.nl

www.kiesvoorhetkind.nl

www.dekleinedrempel.nl

www.villapinedo.nl