Erfrecht

Geen gebeurtenis is zo ingrijpend als het overlijden van een dierbare. Naast de menselijke aspecten zijn er de financiƫle gevolgen voor de nabestaanden. Niet iedereen maakt een testament. De wijze van afwikkeling van een nalatenschap is ook niet altijd even duidelijk en er moet vaak al snel worden gehandeld (of juist niet!).

Bijzondere omstandigheden

Hoewel er in testamenten meestal een executeur wordt benoemd om de zaken te regelen, kunnen er verschillende kwesties spelen die extra aandacht vragen. Zoals de aanspraken van de legitimaris op een legitieme portie of het uitkeren van legaten die door de erflater in zijn testament zijn voorzien

Het kan nodig zijn om de nalatenschap beneficiair te aanvaarden. Dat wil zeggen: uitsluitend voor zover de baten de schulden van de nalatenschap overtreffen. Ook kan de erflater voorzieningen treffen om de erfgenamen te beschermen, door bijvoorbeeld bewind in te stellen. Een nalatenschap wordt soms gebruikt als laatste gelegenheid om met elkaar af te rekenen. Ook dan is goede advisering over de juridische mogelijkheden en de consequenties van acties van groot belang. Wij ondersteunen u in al deze gevallen bij het vinden van de juiste oplossingen en het maken van de juiste keuzes.

Wilt u meer weten?

Vraag het onze professionals.

mr. G.L. Brokking – van Alphen, Advocaat.

Neem contact op
 

Meer weten over erfrecht?

Op onderstaande website(s) kunt u terecht voor informatie over dit onderwerp.

 

www.belastingdienst.nl